OPIS TECHNICZNY:
- Pakowarka stanowi monoblok, składający się z karuzelowej napełniarki ciśnieniowej i karuzelowej zamykarki, które są umieszczone na wspólnej, szczelnie zamkniętej i wypełnionej olejem skrzyni napędowej. Napełniarka ma obrotowy stół z pneumatycznymi podnośnikami butelek oraz ciśnieniowy zbiornik napoju z zespołem nalewaków, które działają według zasady "na poziom". Znajdują się one nad poszczególnymi podnośnikami i są wyposażone w mechaniczne sterowniki. Zbiornik napełniarki piwa maże być przystosowany do usuwania powietrza z butelek przed ich napełnieniem. W zależności
od rodzaju zakrywek zamykarka posiada głowice zamykające o ruch posuwisto-zwrotnym (dla zakrywek koronkowych) lub posuwisto-zwrotnym i obrotowym (dla zakrywek gwintowych). Głowice obrotowe mogą być przystosowane do formowania gwintu (zakrywki metalowe), lub nakręcenia zakrywek z metalu albo tworzywa sztucznego. Puste butelki, dostarczone do pakowarki jednorzędowym przenośnikiem płytkowym, są rozmieszczane w stałych odstępach za pomocą ślimaka rozdzielczego i wprowadzone przez załadowczą gwiazdę transportową na pneumatyczne podnośniki napełniarki. Podnośniki wraz z butelkami unoszą się do góry aż do szczelnego połączenia ich główek z nalewakami. W kolejnych fazach obrotu napełniarki sterownik każdego nalewaka odpowiednio przyłącza kanały gazu i cieczy, powodując najpierw wyrównanie ciśnienia gazu w zbiorniku i butelce, potem jej grawitacyjne napełnienie cieczą do wyznaczonego poziomu i w końcu ponowne zrównanie ciśnienia w butelce z ciśnieniem atmosferycznym. Następnie pośrednia gwiazda transportowa przemieszcza napełnione butelki do zamykarki, gdzie odbywa się ich szczelne zamknięcie przy użyciu odpowiednich głowic. Zamknięte butelki są odprowadzane na przenośnik odbiorczy za pomocą wyładowczej gwiazdy transportowej. cały proces butelkowania odbywa się automatycznie, zaś jego parametry są odczytywane i regulowane na tablicy kontrolno-pomiarowej oraz pulpicie sterowniczym.
DANE TECHNICZNE:
- Wydajność dla piwa: |
|
|
dla butelek 330ml: |
12000 b/h |
|
dla butelek 500ml: |
10000 b/h |
- Wydajność dla piwa ze wstępną ewakuacją powietrza: |
|
|
dla butelek 500ml |
9000 b/h |
- Wydajność dla wody gazowanej o zawartości CO2=6g/l i temp. 285 K: |
|
|
dla butelek 200÷500ml: |
13500 b/h |
|
dla butelek 1500ml: |
4500 b/h |
|
dla butelek 2000ml: |
4000 b/h |
- Moc zainstalowania: |
2,2 kW (380/220V,50Hz) |
- Typowy zakres wymiarów butelek: |
|
|
średnica: |
40÷100 mm |
|
wysokość: |
160÷330 mm |
- Max. Ciśnienie w zbiorniku: |
0,6 MPa |
- Ciśnienie CO 2 lub sterylnego powietrza w zbiorniku przewyższa ciśnienie cieczy o 0,150 MPa |
|
Ciśnienie doprowadzonego powietrza |
0,5 MPa |
- Zużycie powietrza: |
|
|
dla zakrywek koronowych: |
20 m3/h |
|
dla zakrywek gwintowych: |
5 m3/h |
- Głośność pakowarki przy obciążeniu maksymalnym: |
85 dB(A) (butelki szklane) |
- Ilość nalewaków: |
36 szt. |
- Ilość głowic zakręcających: |
8 szt. |
- Wymiary gabarytowe: |
|
|
szerokość: |
2895 mm |
|
głębokość: |
2125 mm |
|
wysokość: |
max. 2530 mm |
- Masa: |
5100 kg |
|